Aan je gezondheid werken? Dat kan op verschillende manieren!

Geen beter moment dan het heden om aan je gezondheid te werken, toch? En het beste nieuws is dat het op talloze manieren kan, zodat je een aanpak kunt kiezen die perfect bij je past. Laten we een duik nemen in de wereld van crosstrainers, hometrainers en meer. Ontdek hoe jij het beste uit je gezondheid kunt halen, zelfs zonder dat je de deur uit hoeft!

Het kloppende hart van je gezondheid – cardio

Er valt niet over te twisten: cardio is cruciaal voor je gezondheid. Of je nu van hardlopen, zwemmen of fietsen houdt, het versterkt je hart, verlaagt je bloeddruk en vermindert stress. Twee stukjes thuisfitnessapparatuur die je kunnen helpen om je cardio efficiënt en leuk te maken zijn de crosstrainer en de hometrainer. Laten we eens kijken hoe deze twee toestellen je hart sneller kunnen laten kloppen.

Crosstrainer

De crosstrainer is een geweldig apparaat dat je ongetwijfeld in bijna elke sportschool tegenkomt. Maar wist je dat het ook een uitstekende keuze is voor thuisgebruik?

 • Full-body workout: Wat de crosstrainer zo interessant maakt, is dat het tegelijkertijd een groot aantal spiergroepen traint. Zo combineer je cardio met krachttraining en haal je het meeste uit je training.
 • Low impact: Omdat je voeten continu contact houden met de pedalen, hebben je gewrichten minder te lijden. Dit maakt het ideaal voor mensen met knie- of heupproblemen.
 • Vetverbranding: Gebruik de verschillende weerstandsniveaus om je vetverbranding te optimaliseren. Door hoge weerstand te combineren met een gematigd tempo, worden de calorieën weggeblazen!

Hometrainer

De hometrainer kopen is een andere klassieker die perfect in elke thuisgym past. Enkele voordelen van een hometrainer zijn:

 • Geschikt voor iedereen: Of je nu een beginnende sporter bent of al jaren traint, de hometrainer heeft altijd een niveau dat bij je past. Je kunt het zo licht of zwaar maken als je zelf wilt.
 • Ruimtebesparend: Hometrainers zijn vaak compacter dan crosstrainers, wat handig is als je wat minder ruimte in huis hebt.
 • Herstel na blessures: Fietsen is een relatief veilige en low-impact activiteit, waardoor het een ideale keuze is voor iedereen die herstellende is van een blessure of operatie.

Meer dan alleen cardio

Aan je gezondheid werken gaat verder dan alleen cardio. Denk ook eens aan krachttraining, yoga of zelfs dansen! Hier zijn een paar ideeën voor oefeningen die je thuis kunt doen om fit en gezond te blijven:

 • Bodyweight training: Met alleen behulp van je eigen lichaamsgewicht kun je al veel verschillende spiergroepen trainen. Denk aan push-ups, squats, lunges en planken.
 • Fitness video’s: Op YouTube zijn talloze fitness video’s te vinden die je kunt volgen vanuit huis. Van yoga en pilates tot HIIT-trainingen, er is voor ieder wat wils.
 • Dansen: Zet je favoriete muziek op en dans alsof niemand kijkt! Dansen is niet alleen leuk, maar ook een goede cardio workout.
 • Tuinieren: Ook tuinieren kan als een vorm van beweging worden gezien. Door planten te verzorgen, onkruid te wieden en gras te maaien blijf je in beweging terwijl je geniet van de buitenlucht.

Houd het leuk en afwisselend

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk om je workouts leuk en afwisselend te houden. Wanneer je altijd dezelfde routine volgt, kan dit op den duur saai worden en verlies je misschien de motivatie om door te gaan. Hier zijn een paar tips om je workouts interessant te houden:

 • Verander van locatie: Wissel af tussen binnen en buiten trainen, of ga eens naar een park of bos in de buurt.
 • Probeer nieuwe activiteiten: Test verschillende soorten workouts uit, zoals kickboksen, barre of bootcamp. Wie weet ontdek je een nieuwe favoriete bezigheid!
 • Werk met een trainingspartner: Samen sporten kan motiverend werken en het is ook nog eens gezellig.
 • Maak gebruik van fitness apps: Er zijn talloze apps beschikbaar die je kunnen helpen bij je workouts. Van timer-apps tot apps met voorgeprogrammeerde workouts, er is voor ieder wat wils.

Beloon jezelf

Het is essentieel om onszelf regelmatig te belonen voor het behalen van onze fitnessdoelen. Deze beloningen hoeven niet altijd materieel te zijn; zelfs eenvoudige gebaren kunnen een lange weg gaan in het stimuleren van de motivatie. Bijvoorbeeld, na een intense workout, gun jezelf dan wat rust en ontspanning met een goed boek, of misschien kun je jezelf trakteren op die film die je al een tijdje wilt zien. Als je een groter fitnessdoel bereikt, zoals het verliezen van een bepaald gewicht of het kunnen hardlopen van een lange afstand, kun je overwegen om jezelf te trakteren op iets speciaals, zoals nieuwe sportkleding of een wellnessdag in een spa. Het kan ook leuk zijn om jezelf uit te dagen met nieuwe fitnessdoelen en te trakteren op ervaringen die je anders misschien niet zou hebben, zoals het uitproberen van een nieuwe sport of het deelnemen aan een race. Deze soorten beloningen kunnen je niet alleen helpen om je tevreden te voelen over je prestaties, maar kunnen ook dienen als extra motivatie om je in te zetten voor je volgende doel. Vergeet niet, iedere stap die je zet op je fitnessreis, hoe klein ook, is een prestatie die gevierd mag worden.

Aanbevolen Artikelen